10 razloga zbog kojih morate posetiti Lefkadu

Egzotična Lefkada je ostrvo koje obiluje prirodnim lepotama i zbog koje je često nazvana Karibi Grcke. Spektakularne plaže,tradicionalna sela,nezaboravni zalasci sunca,krstarenja su samo neki od razloga zbog kojih je Lefkada atraktivna destinacija.Dajemo vam 10 predloga kako biste najbolje iskoristili vreme tokom svog boravka na prelepoj Lefkadi.

Plaža Porto Katsiki

Porto Katsiki je jedna od 10 najboljih plaža u Grčkoj i Mediteranu.Plaža se nalazi na jugozapadu ostrva,do koje možete doći kolima ili brodićem. Na plažu vas može dovesti brodić u okviru organizovanog krstarenja iz Nidrija ili Vasilikija.Ukoliko se ipak odlučite da krenete svojim kolima, kako biste sišli do plaže morate preći 100 stepenika. Beli kamenčići,tirkizna boja mora i strme stene koje okruzuju plažu daju upečatljiv prizor.Slika ove plaže je cesto na razglednicama i promotivnim materijalima.Tako da obavezno ponesite kameru i zabeležite trenutke na ovoj plaži od koje zastaje dah.Porto Katsiki je svakako glavna atrakcija na ovom ostrvu i nezaobilazno mesto svakog turiste koji poseti Lefkadu.Medju popularnim plažama su i Katizma, Egremni, Milos, Megali Petra, Kavalikefta i druge.

Plaža Porto Katsiki
Plaža Porto Katsiki
Porto Kaciki
Porto Kaciki

Naučite kitesurfing i windsurfing

Lefkada je raj za surfere,a kitesurfing i windsurfing su dva najpopularnija vodena sporta na ostrvu.Zaliv u Vasilikiju je idealno mesto za ljubitelje windsurfinga(jedrenje uz pomoć vetra).Plaža u Vasilikiju je medju deset najboljih plaža na svetu i na trećem mestu u Evropi kada je u pitanju ovaj sport.Vetrovi pogoduju ovom sportu,koji je u jutarnjim časovima idealan za početnike, dok posle podne kada duvaju jači vetrovi više odgovara iskusnim surferima.U Vasilikiju ćete naći brojne windsurfing klubove gde možete iznajmiti opremu,kao i naučiti ovaj sport uz pomoć instruktora.Centar za kitesurfing(jedrenje uz pomoc kajta ili zmaja) se nalazi blizu grada Lefkasa,na plaži Agios Joanis.Kitesurfing je novi trend koji postaje sve više popularan.Ukoliko ste avanturistickog duha na Lefkadi možete probati i paraglajding.

Vasiliki
Vasiliki

Vodopad Dimosari

Ukoliko uživate u aktivnostima na otvorenom,ne smete propustiti vodopad Dimosari. Vodopad Dimosari se nalazi na samo 3km od najposećenijeg turističkog mesta na Lefkadi,u Nidriju.U glavnoj ulici u Nidriju videćete putokaze koji ce vam naznačiti koji put treba da pratite kako biste stigli do vodopada.Pre samog ulaza videćete parking sa desne strane, tako da jedan deo puta možete doći i kolima.Staza koja vodi do glavnog vodopada vas vodi kroz stene okružene bujnom vegetacijom i kaskadnim vodopadima. Glavni vodopad se spušta niz strmu stenu, ispod kojih se stvaraju prirodni bazeni napunjeni hladnom vodom.Vodopad je pravo osveženje u toplim letnjim danima,bilo da se odlučite za šetnju ili čak plivanje u hladnim bazenima.Postoji još nekoliko zanimljivih pešačkih tura,od kojih sigurno ne treba propustiti klisuru Melisa,u mestu Sfakiotes.

Krstarenja

Krstarite susednim satelitskim ostrvima,kao sto je poznato Skorpios,Onazisovo ostrvo,kao i Meganisi, Kastos, Kalamos i istražite lepote Jonskog mora.Možete krstariti sa motornim brodom ili jedrilicom, sa kapetanom ili ukoliko imate dozvolu sami možete upravljati brodom. Ukoliko se odlučite za organizovano krstarenje sa kapetanom, mozete otići na krstarenje koje traje jedan dan.Krstarenjem se obilaze najpoznatija mesta na ostrvu,kao sto su Egremni,Porto Katsiki i dalja ostrva Itaka i Kefalonija.Ukoliko se ipak odlučite sa luksuzna privatna krstarenja,uglavnom mozete očekivati obroke sa pićem,i posetu zabačenijim i manje dostupnim plažama i zalivima.Takodje možete sami rentirati jedrilicu ili motorni čamac,i sami organizovati koja mesta želite da posetite.Lefkada nudi bezbroj mogućnosti za krstarenje.Na vama je da iskoristite prednosti koje Lefkada ima i doživite nezaboravno putovanje Jonskim morem.Do drugih ostrva je moguće doći i transferom,kao sto je popularan transfer feribotom koji obilazi sva Jonska ostrva. Osim njega moguć je transfer feribotom do ostrva Meganisija, Kefalonije, Itake.

Slikovita tradicionalna sela

Jedno od najpoznatijih tradicionalnih sela koje je sačuvalo svoju autentičnost je selo Karija.Karija se nalazi u samom središnjem delu ostrva.Ovo mesto je poznato po jedinstvenom vezu i izradi čipke,kao i tradicionalnoj arhitekturi.Kamene kuće i uske popločane uličice su glavna karakteristika ovog mesta sačuvanog od svake modernosti. Naselje Agios Nikitas,je još jedno u nizu tradicionalnih sela koje morate posetiti.Agios Nikitas je živopisno selo šarolikih boja i tradicionalne arhitekture, koje se amfiteatralno spušta ka obali.Samo mesto je odlična polazna tačka do plaža Milos,Pefkoulje,Katizme. U jugoistočnom delu ostrva je smeštena prirodna luka i zaliv Sivota,koja je okružena usidrenim jahtama.Slikovito mesto nudi ribllje taverne, barove, restorane, prodavnice i supermarket.Lefkada ima brojna tradicionalna sela koja su uvek zanimljiva turistima zbog ahitekture,gastronomije,lokalnih proizvoda i upoznavanja drugačijeg načina života.

Agios Nikitas
Agios Nikitas

Manastir Faneromeni

Posetite najznačajniji religijski centar na ostrvu,u mestu Frini,na samo 3km od glavnog grada.Manastir se nalazi na uzvišenju sa kojeg se pruža panoramski pogled na plažu Agios Joanis i grad Lefkas.Sagradjen u 17 veku,na mestu antičkog hrama Artemis.U ovom manastiru možete videti ikonu Bogorodice iz 19og veka kao i ikonostas.U okviru manastirskog kompleksa možete posetiti crkveni i pomorski muzej,kao i manji zoo park.Tokom prve nedelje juna,svake godine se slavi verski praznik Panigiri.Proslava svečanog praznika započinje u manastiru.Kasnije slavlje se nastavlja uz narodnu muziku,hranu,domaća vina i tradicionalne plesove.Osim manastira,na Lefkadi veći deo kulturnog nasledja čine crkve koje možete posetiti u glavnom gradu i drugim delovima ostrava.

Rt Lefkatas

Posetite sam jug ostrva,i otkrijte divlju prirodu ovog mesta.Za Rt Lefkatas se vezuju brojni mitovi i legende.Pretpostavlja se po legendi da je ime dobio po Lefkosu,drugu Odiseja, dok po drugoj legendi naziv dobio po mladiću Lefkatasu.Lefkatas je bežeći od besnog boga Apola skočio sa ovog mesta.Mit o antičkoj pesnikinji Safo se takodje vezuje za ovo mesto koja je skočila sa ovog mesta usled neuzvraćene ljubavi prema Faonu.Sa ovog mesta možete videti Kefaloniju i Itaku u daljini,i uživati u pogledu na dramatične krečnjačke stene.Danas ovde možete posetiti svetionik koji je sagradjen 1890 godine. Svetionik je sagradjen na mestu na kome je u antičko vreme bio hram posvećen antičkom bogu Apolou.Mnogi turisti posećuju rt u vreme zalaska sunca i uživaju u spektakularanom pejzažu ovog mesta.

Živopisan glavni grad Lefkada

Prestonicu odlikuju šarolike boje kuća i uzane ispretpletane ulicice,manji trgovi i brojne crkve.Najpoznatije mesto je svakako drveni mostić koji se nalazi blizu ulazu u pešacku zonu.U samom centru grada se nalazi glavni trg na kome dominira Crkva Svetog Spiridona.Arhitektura Lefkade je jedinstvena u celoj Grčkoj.U gradu možete viditi kuće koje su sagradjene od laganih materijala,drveta i metalnih ploča.Metalne ploče vedrih boja daju živopisnu atmosferu ovom primorskom gradu.Postoji nekoliko manjih muzeja u samom gradu,od kojih je najznačajniji Arheoloski muzej smešten u Kulturnom centru.Blizu grada,na samo 1km od centra Lefkasa, nalazi se venecijanska tvrdjava.U ovoj tvrdjavi je nekada bila smeštena srednjovekovna prestonica.Osim kulturnog nasledja,grad Lefkas ima i sve drugo sto čini jedan turistički grad.Druga glavna turistička mesta na ostrvu su Nidri,Vasiliki i Agios Nikitas.

glavni grad Lefkas
glavni grad Lefkas

Lokalni proizvodi

Na Lefkadi možete probati lokalne proizvode koji su specifični za ovo područje.Med koji se proizvodi na ovom ostrvu uglavnom je od timijana.Timijan se gaji u jugozapadnom delu Lefkade, u Ataniju i Draganu.Med od timijana karakteriše specifičan miris i ukus. Na Lefkadi možete okusiti i lokalna vina koja se proizvode od lokalne sorte groždja verztami i vardea.Probajte i lokalne slatke poslastice,pasteli(štanglice od meda i susama),mandolato(štanglica od belanaca,badema i meda),ladopita(pita sa maslinovim uljem),ladokulura(kolači sa maslinovim uljem).Lokalne proizvode možete probati i na Festival gastronomije koji se održava svake godine u julu mesecu.Postoje brojni festivali posvećeni lokalnim proizvodima koje možete posetiti u letnjem periodu.Ne propustite Festival meda,Festival vina,Festival sočiva i druge festivale.

Zalazak sunca na Lefkadi

Na kraju,ne propustite zalaske sunca na zapadnoj strani ostrva,na plažama Pefkoulja, Katizma,Porto Katsiki.Popularno mesto za posmatranje zalaska sunca je restoran Rahi u mestu Eksantija.Ne treba zanemariti ni zanimljive vodenice na plaži Agios Joanis, blizu grada Lefkasa.Ovde ćete biti očarani pejzažom u kasnim večernjim satima. Takodje,drveni mosticu u gradu Lefkasu je posebno atraktivan za vreme zalaska sunca.

Zalazak sunca plaza Pefkoulja
Zalazak sunca plaza Pefkoulja

Ukoliko planirate da posetite Lefkadu, na specijalizovanom sajtu Lefkada-Rentals.com mozete naci vise od 500 smestajnih objekata na ovom ostrvu. Na ovom sajtu mozete stupiti u direktan kontakt sa vlasnicima i rezervisati smestaj bez provizije.