Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει και το νησί της Λευκάδας θα φορέσει τα γιορτινά του για να πανηγυρίσει την Πολιούχο και Προστάτιδά του, την Παναγιά τη Φανερωμένη.

Ιστορία της Ιεράς Μονής

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Φανερωμένης βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από την πόλη της Λευκάδας, μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά, κοντά στον οικισμό Φρύνι.

Παναγιά η Φανερωμένη, η Κυρά της Λευκάδας   
Το μοναστήρι είναι χτισμένο στον καταπράσινο λόφο στα δυτικά της πόλης απ’ όπου η θέα προς τον Άι Γιάννη, τη Γύρα και το Κάστρο είναι μαγευτική.

Παναγιά η Φανερωμένη, η Κυρά της Λευκάδας


Στην αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας της θεάς Αρτέμιδας και υπήρχε εκεί ιερό της θεάς.
Εκεί κήρυξαν το Χριστιανισμό οι μαθητές του Αποστόλου Πάυλου, Ηρωδίωνας και Σωσίωνας.
Ένα θαυμαστό γεγονός – με την προσευχή του Ηρωδίωνα έπεσε κάτω και συνετρίβη το είδωλο της θεάς Άρτεμις – οδήγησε τους χριστιανούς να κτίσουν τον πρώτο μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία.

Το 332 μ.χ. με πρωτοβουλία του τότε επισκόπου Λευκάδας Αγίου Αγαθάρχου, χτίζονται τα πρώτα κελιά και εγκαθίστανται οι πρώτοι μοναχοί.

Παναγιά η Φανερωμένη, η Κυρά της Λευκάδας

Σύμφωνα με την παράδοση ονομάστηκε η Παναγία, ” Φανερωμένη ” γιατί η πρώτη εικόνα της Παναγίας που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκε σχεδιασμένη στο ξύλο με τρόπο θαυμαστό “αχειροποίητως”, στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο μετά από θερμή προσευχή και νηστεία. Ο αγιογράφος χρειάστηκε να προσθέσει μόνο τα χρώματα. Δυστυχώς η Ιερά Μονή στη μακραίωνη ιστορία της υπέστη πολλές καταστροφές.
Σε μια πυρκαγιά το 1886 ο ναός καίγεται ολοσχερώς και ξαναχτίζεται το 1887 και υποδέχεται τη δεύτερη εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της πρώτης εικόνας, που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος.

Τη Μονή που κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε, τη ξαναζωντάνεψε ο σημερινός ηγούμενος της Νικηφόρος και είναι ένα κοινόβιο με 5 μοναχούς. Το μοναστήρι ανακαινίσθηκε πρόσφατα.

Παναγιά η Φανερωμένη, η Κυρά της ΛευκάδαςΚατασκευάστηκε νέα πτέρυγα κελιών, ηγουμενείο, συνοδικό, βιβλιοθήκη και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Στο Εκκλησιαστικό μουσείο της μονής εκτίθενται εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, βιβλία, ιερά κειμήλια, χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης του νησιού.Το πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Λευκάδα γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι την Κυρά της, την Παναγιά τη Φανερωμένη. Πάγκοι με κάθε λογής καλούδια και πραμάτειες στήνεται έξω από το μοναστήρι, με τοπικά προιόντα, όπως φακές Εγκλουβής, Λαδοκουλουρα, Σαλάμι Λευκάδος, είδη για το σπίτι, κοσμήματα κι ότι βάζει ο νους. Και φυσικά ο τόπος γεμίζει με όμορφες μυρωδιές, με τις ψησταριές να ψήνουν σουβλάκια από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για να τα γευθούν όλοι οι επισκέπτες. Ανήμερα στη γιορτή της, του Αγίου Πνεύματος γίνεται λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Πεφανερωμένης με τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος. 

Η Κυρά της Λευκάδας

Η εικόνα της Παναγίας, γεμάτη τάματα! Η Κυρά της Λευκάδας ακούει τις προσευχές, τον πόνο, τις ικεσίες των προσκυνητών που προτρέχουν σε Εκείνη, τη Μάνα, την Παρηγοριά, την Ελπίδα, κάθε πονεμένου ανθρώπου.
Και φέτος οι Λευκαδίτες θα τρέξουν να τιμήσουν την Κυρά τους, αυτή που δεν τους εγκατέλειψε ποτέ.
Επισκέπτες από κάθε μεριά της Ελλάδας, θα παρευρεθούν κι αυτοί στη μεγάλη γιορτή, στο καλοκαιρινό πανηγύρι της Παναγιάς της Φανερωμένης. 

Παναγιά η Φανερωμένη, η Κυρά της Λευκάδας

ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ(ποίηση Νικος Καρύδης)

Κυρά Φανερωμένη μου, του Λευκαδίτη σκέπη,
χαρά σ `τον που σε προσκυνά, χαρά στον που σε βλέπει.
Σεμνή Παρθένο να κρατάς στ` απέριττο Θρονί σου
τον Γιόκα σου τον ακριβό και τον Μονογενή σου.
Κι από τα πεύκα γύρωθε κι από τον κάμπο κάτω
κι απ` του Ιονίου την πνοή που γέμει αφρό δροσάτο.
Κι από τα θάμνα, τα στρουθιά και τα άγρια λουλούδια
μύρα, ψαλμούς, λιβανωτό σου στέλνουν τα αγγελούδια.
Κάμε, Κυρά μου, του φτωχού τον μόχθο ευλογία,
του ανήμπορου τον πυρετό κάν` τον δροσιά αγία.
Της μάνας τον παραδαρμό που `χει παιδί στα ξένα
κάν` τον τραγούδι και χορό με κορυφαία εσένα.
Βλόγα, Κυρά μου, του φτωχού το λάδι και το αμπέλι
ως σ` ευλογούν ακοίμητοι οι δυό σου οι Αγγέλοι.
Κι ως στέκονται ο ένας ζερβά κι ο άλλος στα δεξιά σου,
στέλνε μας θεία μηνύματα και σώζε τα παιδιά σου.
Φανέρωνέ μας, Δέσποινα, την κρύφια τη βουλή σου,
διώξ` το κακό κι αγκάλιασε το όμορφο το νησί σου.
Ως αγκαλιάζει με στοργή τα τέκνα της η μάνα,
ως αγκαλιάζει την ψυχή του δειλινού η καμπάνα.
Κι αξίωσέ μας αν ποτέ στα ξένα κοιμηθούμε
στο χώμα της δικής σου γης ανάπαυση να βρούμε.
Κυρά Φανερωμένη μου, της πίστης μου λαμπάδα,
Κυρά μου και Βασίλισσα, βοήθα την Λευκάδα.

 

Για την διαμονή σας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επισκεφτείτε τα συνεργαζόμενα καταλύματα του Lefkada Rentals, του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου του νησιού.