Το έθιμο που μένει ανεξίτηλο στο χρόνο!

Το έθιμο της αποκριάς μετράει χιλιάδες χρόνια και μένει ανεξίτηλο στο πέρας των ετών λαμβάνοντας ιδιαίτερη αγάπη από τον κόσμο.

Οι ρίζες των αποκριών χρονολογούνται στην αρχαία Ελλάδα με τον κόσμο να δείχνει τη λατρεία του στον Θεό Διόνυσο οργανώνοντας μεγάλες γιορτές προς τιμήν του. Σε αυτές τις γιορτές είχαν το συνήθειο να μεταμφιέζονται με δέρματα ζώων, να βάφουν το πρόσωπό τους με το κατακάθι που έμενε στα βαρέλια του κρασιού και να διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσης με φαγητό, χορό και κρασί.

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023 Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Πέρα από την ένδειξη  λατρείας στον Διόνυσο, η συγκεκριμένη γιορτή ήταν μία φυγή από την καθημερινότητα, εξωτερικεύοντας τα πάθη με τη βοήθεια της μεταμφίεσης, της κραιπάλης και του ξεφαντώματος. Ταυτόχρονα συνδύαζε το πέρας του Χειμώνα και το καλωσόρισμα της Άνοιξης με χορούς και τραγούδια. Σκοπός των χορών και των μεταμφιέσεων ήταν να εξευμενίσουν τα κακά πνεύματα και να βοηθήσουν τη γη να βλαστήσει, ξυπνώντας την από τη «χειμερία νάρκη».

Οι απόκριες στη σύγχρονη εποχή.

Στη σημερινή εποχή οι απόκριες αποτελούν τον προάγγελο της μεγάλης σαρακοστής και προετοιμάζουν τους ανθρώπους ψυχικά και σωματικά για την περίοδο του Πάσχα. Οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν από το άνοιγμα του Τριωδίου έως και την Καθαρά Δευτέρα, βάζουν τον οργανισμό σε μία διαδικασία προσαρμογής για την αποχή από το κρέας με την Καθαρά Δευτέρα ως επίλογο, αλλά και απαρχή της Σαρακοστής.

Οι απόκριες γιορτάζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με τεράστια συμμετοχή του κόσμου.

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Απόκριες στο νησί της Λευκάδας.

Στη Λευκάδα οι απόκριες αποτελούν πολύ σημαντική γιορτή που χρονολογείται από το 19ο αιώνα. Την αρχή έκανε ο ζωγράφος Σπύρος Γαζής, συγκεντρώνοντας περίπου 200 άτομα, παρελαύνοντας μαζί τους στην κεντρική αγορά της πόλης, όλοι μεταμφιεσμένοι. Τα βασικά στοιχεία που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα είναι το «πείραγμα», η σάτιρα και το γλέντι. Ένα πρόσωπο που άφησε όνομα στο νησί για την εύστοχη σατιρική του ματιά εκείνη την εποχή, ήταν ο Θρασύβουλος (Βούλης) Βρεττός. Ήταν άκρως καυστικός και δεν του ξέφευγε τίποτα και κανένας. Ο ίδιος, το 1972, είχε γράψει χαρακτηριστικά για το Λευκαδίτικο καρναβάλι «O Λευκαδίτης απ΄ όταν γεννηθεί έχει στο αίμα του την αποκριά, ζει το καρναβάλι γιατί το νιώθει, πραγματικά και δίνεται σ’ αυτό ολόψυχα και το περιμένει σαν μια όαση μέσα στην χειμωνιάτικη επαρχιώτικη πλήξη. […] Σκασίλα του αν την άλλη μέρα θα βρει κενωμένο φαΐ ή αν θα βγει έξω κουρελής. Όλα τα θυσιάζει για μιας βραδιάς ξεφάντωμα καρναβαλιού…».

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει τη Λευκάδα πόλο έλξης για τους λάτρεις του καρναβαλιού. Με ιδέες που είναι όλο και πιο ευρηματικές, ευφάνταστες στολές, σάτιρα της επικαιρότητας και με μεγάλη συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών, στην Κυριακάτικη παρέλαση, το νησί της Λευκάδας είναι ιδανικό για αξέχαστη αποκριάτικη διασκέδαση. Το κέφι είναι στα ύψη καθ’όλη τη διάρκεια των ημερών, μιας και διαδραματίζονται εκδηλώσεις παντού και όλες τις μέρες. Μεγάλα ηχεία στον κεντρικό πεζόδρομο με χορευτικές μουσικές ξεσηκώνουν τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες και κάνουν όλους να λικνίζονται στο ρυθμό του σάμπα, του ρούμπα και άλλων χορευτικών ρυθμών.

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023  Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

     Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023  Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023 Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023 Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023 Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023 Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023    Επί ποδός για το ξέφρενο καρναβάλι της Λευκάδας- Φαρομανητά 2023

Μετά την μεγάλη παύση της πανδημίας, φέτος επικρατεί μεγάλη ανυπομονησία και όρεξη για τα Λευκαδίτικα Φαρομανητα που αναμένονται πλήρως ξεσηκωτικά! Οι ετοιμασίες των επίδοξων καρναβαλιστών είναι πολλά υποσχόμενες και όλοι περιμένουν με αγωνία την έναρξη των εκδηλώσεων!

Επικοινωνήστε με την ομάδα του Lefkada-Rentals, που είναι πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει την εύρεση καταλύματος για να απολαύσετε στο έπακρο τις διακοπές σας!