Eπτάνησα, τα διαμάντια του Ιονίου πελάγους. Ένα από αυτά, χαρακτηρίζεται ως η σμαραγδένια κυρά των Ιονίων Νήσων… δεν είναι άλλη από την εντυπωσιακή Λευκάδα! Ελάτε μαζί μου σε ένα οδοιπορικό σε αυτό το πεντάμορφο νησί με τις δαντελωτές ακρογιαλιές, τις καταπράσινες με πεύκα και αγριολούλουδα ράχες, τον τόπο των ποιητών και των γελαστών, φιλόξενων ανθρώπων, εκεί που το γαλαζοπράσινο της θάλασσας σμίγει με το γαλάζιο του ουρανού.

Το νησί της Λευκάδας

H Λευκάδα βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και έχει πληθυσμό 22.076 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου με έκταση 302,5 km. Το κλίμα της Λευκάδας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιο και βροχερό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι. Ως προς τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νησιού, πρόκειται για ένα ορεινό νησί με μέσο υψόμετρο 500 m, ενώ η έκταση των ακτών της είναι 116,7 km.Η μορφολογία του εδάφους, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, με πλούσια βλάστηση, στενά οροπέδια, φαράγγια και λευκές παραλίες.

Η ονομασία του νησιού προέρχεται από τον βράχο Λευκάτα που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και όπου βρισκόταν το σημαντικότερο αρχαίο ιερό. Επίσης, λέγεται ότι το όνομα Λευκάδα προέρχεται από τον Λευκάδη (ή Λευκάδιο), γιό του Ικάριου, πατέρα της Πηνελόπης. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται κατά κύριο λόγο οδικώς, μιας και συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με πλωτή γέφυρα.

Το καλωσόρισμα από το κάστρο της Αγίας Μαύρας

Το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό , το οποίο συναντά ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο νησί, είναι το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Το κάστρο βρίσκεται στην είσοδο του νησιού (Ακαρνανία) και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα. Η έκτασή του ανέρχεται σε 25.000 m2 και σύμφωνα με την ιστορία, πολιορκήθηκε 12 φορές. Η κατασκευή του κάστρου ολοκληρώθηκε το 1302 μ.Χ. από τον Ιωάννη Ορσίνι. Μεταξύ 1410 και 1420, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη επέκταση του κάστρου από τον Κάρολο Α’, όπου το κάστρο απέκτησε σχήμα πεντάγωνου. Στο εσωτερικό του κάστρου περικλείεται και η πόλη της Αγίας Μαύρας, η οποία αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού. Στους αιώνες που πέρασαν, το κάστρο πολιορκήθηκε και καταλήφθηκε από Ενετούς, Άγγλους, Γάλλους, Ρωσοτουρκικές δυνάμεις, αλλά και από πειρατές.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Ένα ακόμη στοιχείο πολιτισμού που αναδεικνύει την φυσιογνωμία του νησιού είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Πρόκειται για το θρησκευτικό κέντρο του νησιού και αποτελεί το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μοναστήρι. Η Ι.Μ. Φανερωμένης βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από τη πόλη της Λευκάδας και αποτελεί τον πολιούχο της πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι χτίστηκε το 1634 στο σημείο που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο ναός της Αρτέμιδας.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Αργότερα, οι μαθητές του Απόστολου Παύλου κήρυξαν το Χριστιανισμό στο μοναστήρι. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας εκδηλώθηκαν πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Ωστόσο, το 19ο αιώνα έγινε ανοικοδόμηση της ιε ράς μονής, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα έναν χώρο λατρείας για τους Χριστιανούς, ενώ διαθέτει και μουσείο με αρχαίες βυζαντινές εικόνες και χειρόγραφα. Παράλληλα, στην είσοδο του μοναστηριού βρίσκεται και ένας μικρός ζωολογικός κήπος.

Το νοτιότερο σημείο του νησιού που κόβει την ανάσα

Άλλο ένα χαρακτηριστικό σημείο της Λευκάδας είναι το ακρωτήριο Λευκάτας ή Δουκάτο, όπως αλλιώς αποκαλείται.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Πρόκειται για το νοτιότερο σημείο του νησιού και σύμφωνα με την ιστορία, αποτελεί το μέρος από το οποίο αυτοκτόνησε η ποιήτρια Σαπφώ, ύστερα από ερωτική απογοήτευση. Για το ακρωτήρι Λευκάτας έχει αναπτυχθεί μυθολογία, βάσει της οποίας κατά την αρχαιότητα όποιος είχε ερωτικά προβλήματα και πήγαινε στο σημείο με αυτοκτονικές τάσεις, γιατρευόταν από την απογοήτευση που αισθανόταν. Το ακρωτήρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας, πιθανότατα η ομηρική «Λευκάς Πέτρη», με άσπρα βράχια με ύψος 60 μέτρα πάνω από τα κύματα του Ιουνίου πελάγους. Στο ακρωτήρι και στο σημείο που βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα, βρίσκεται ο φάρος «Δουκάτο», ο οποίος κατασκευάστηκε το 1890.

Οι διάσημες μαγευτικές παραλίες της Λευκάδας

Οι παραλίες αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του νησιού. Πρόκειται για μοναδικές παραλίες τόσο από άποψη φυσικού τοπίου, όσο και από άποψη καθαριότητας.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Κατά βάση, οι παραλίες που βρίσκονται στο δυτικό μέρος του νησιού έχουν θέα στην Αδριατική θάλασσα και συγκαταλέγονται μεταξύ των ομορφότερων παραλιών σε παγκόσμιο  επίπεδο. Το Κάθισμα, ο Άγ. Νικήτας, το Πόρτο κατσίκι, το Αγιοφύλλι και οι Εγκρεμνοί, συνθέτουν το ισχυρό brand του νησιού.

Ένας φυσικός παράδεισος για θαλάσσια σπόρ και αθλητικές δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες και ειδικότερα τα θαλάσσια σπορ αποτελούν επίσης σημαντικό λόγο ώστε να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Οι καταδύσεις, το canoe, το windsurfing, το kitesurfing, η ποδηλασία στο βουνό, η ιστιοπλοΐα, η πεζοπορία, αλλά και το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελούν σήμα κατατεθέν για τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης στη Λευκάδα.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Εξίσου σημαντικές είναι και οι εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, όπως είναι οι γιορτές λόγου και τέχνης και το διεθνές φεστιβάλ Φολκλόρ. Κατά τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται εκθέσεις, συνέδρια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και βραδιές ποίησης.

Τοπικά προϊόντα και γευστικές εξερευνήσεις

Αναφορικά με τα τοπικά προϊόντα αποτελούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του νησιού.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στην εντυπωσιακή Λευκάδα

Ορισμένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού είναι οι φακές Εγκλουβής, τα λαθύρια Καρυάς (είδος οσπρίου), το θυμαρίσιο μέλι, το λευκαδίτικο κρασί, το λάδι, τα παστέλια, τα μαντολάτα, η λαδόπιτα και το σαλάμι αέρος και το αυγοτάραχο.

Ετήσιες γιορτές και εκδηλώσεις

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται γιορτές για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων του νησιού. Μια από τις σημαντικότερες είναι η γιορτή του μελιού που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας «Σαπφώ», σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Κατά τη διάρκεια της γιορτής προσφέρονται στους επισκέπτες εδέσματα όπως κομμάτια κηρήθρας, λαδόπιτα με μέλι, κ.λπ., ενώ γίνεται και επίδειξη τρύγου του μελιού.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και για άλλα προϊόντα όπως είναι οι γιορτές του κρασιού (Απόλπαινα, Φρυά Σφακιωτών, Πηγαδισάνους) και η γιορτή της φακής Εγκλουβής στις 6 Αυγούστου.

Author: @melaniesanoudi